Basic informations:


Przepis na domowy cydr - jabłecznik

Bardzo prosty przepisna domowy cydr - jabłecznik.

cydr, jabłecznik, przepis na cydr, cydr domowy, jak zrobic cydr, cydry






Text on your page:

 toggle navigation winiarze.pl strona główna aktualności wina nalewki artykuły winiarstwo zloty literatura pozostałe projekty kalkulator winiarski mapa winiarska polski słowniczek galeria strona główna wina przepis na domowy cydr - jabłecznik przepis na domowy cydr - jabłecznik data dodania: autor: winiarze.pl wyświetleń: 234933 twoja opinia: średnia opinia: 4.03 liczba opinii: 34 cydr jako trunek jest szczególnie popularny w wielkiej brytanii, północnej francji, belgii, irlandii i litwie, jednak jego popularność w polsce ostatnimi czasy również rośnie. świeży aromat i lekko słodkawym - orzeŸwiającym smak jabłek, bardzo dobrze gasi pragnienie, szczególnie w upalne letnie dni. istnieje wiele odmian cydrów jednak generalnie można podzielić na cydry zwykłe (otrzymujemy bardzo lekkie klarowne wino) i musujące (otrzymujemy napój podobny piwa). w obu przypadkach jednak przebieg fermentacji cydru jest bardzo krótki i podobny do produkcji piwa. do sporządzenia 10 litrów cydru będziemy potrzebowali: produkty / moc wina 5% owoce [kg] 15,5 drożdże riesling, sautemes lub tokaji pozostałe składniki pożywka dla drożdży przygotowanie produkcja domowego cydru różni się od wyrobu wina jabłkowego tym, że nie dodajemy do moszczu cukru (oczywiście nie licząc cukru potrzebnego do otrzymania dwutlenku węgla w cydrze musującym). dobór odpowiednich owoców to praktycznie największy problem na jaki się natkniemy. najlepszy cydr wyjdzie z różnych gatunkowo jabłek – 40% kwaśnych, 60% słodkich. jeżeli są to jabłka kupowane w marketach należy koniecznie wszystkie opłukać pod ciepła wodą aby usunąć konserwant ze skórki. sok z jabłek najlepiej wycisnąć za pomocą sokowirówki – najpierw jednak jabłka musimy pokroić na kawałki (nie obieramy ze skórki). można użyć również prasy do owoców jednak wtedy należy wcześnie rozdrobnić owoce do postaci miazgi. po uzyskaniu soku najlepiej odstawić płyn na 2-3 godziny w chłodne miejsce – po tym czasie na powierzchni pojawi się czapa z resztek owoców którą zbieramy - w ten sposób moszcz który uzyskamy będzie bardziej klarowny. następnie moszcz przelewamy do balona, dodajemy pożywkę i dobrze namnożone drożdże. fermentacje należy przeprowadzać w temperaturze około 20-24 stopni celsjusza. cydr musujący w przypadku cydru musującego nastaw fermentujemy przez 7-10 dni a następnie przelewamy do butelek po piwie. do każdej butelki (mam na myśli standardową butelkę 0,5 litra) dodajemy łyżeczkę cukru. następnie kapslujemy i pozostawiamy w ciepłym pomieszczeniu na około 3-5 dni (temperatura również 20-24 stopni celsjusza). dodany cukier zostanie odfermentowany przez drożdże w wyniku czego otrzymamy napój musujący. następnie butelki z domowym cydrem przenosimy do ciemnego i chłodnego pomieszczenia (np.: piwnica, garaż) i odczekujemy 3 tygodnie. po tym czasie można spokojnie raczyć się cydrem, najlepiej schłodzonym, w upalne letnie dni. cydr zwykły troszeczkę inaczej przebiega proces podczas wyrobu cydru zwykłego. w tym przypadku fermentacje przeprowadza się około 2 tygodni. po tym czasie cydr powinien zupełnie przestać pracować. wtedy należy zlać trunek znad osadu i pozostawić na kolejne 2-3 tygodnie w chłodnym miejscu. następnie wystarczy zlać do butelek, nie ma potrzeby dalszego leżakowania cydru, po rozlaniu do butelek jest on praktycznie gotowy do picia. najlepiej smakuje zimny z liściem mięty i plasterkiem cytryny. propozycje istnieje wiele modyfikacji cydrów, do najczęstszych należy dodanie niewielkiej ilości gruszek (około 20%). dobre efekty daje również dodatek miodu pszczelego – około 0,5 kg na 10 litrów moszczu. miód dodaje się przed fermentacją – najlepiej rozpuścić go w 2 litrach podgrzanego soku jabłkowego. należy jednak pamiętać, że dodając miód zwiększy się ostateczna moc cydru oraz czas potrzebny na jego fermentacje. uwaga! z części jabłek warto przygotować lekkie wino jabłkowe, przepis na dobre wino z jabłek znajdziecie tutaj. ten artykuł możesz również komentować na naszym forum. please enable javascript to view the comments powered by disqus. blog comments powered by disqus × nasza strona internetowa może wykorzystywać ciasteczka, które służą identyfikacji twojej przeglądarki podczas korzystania z naszej strony, abyśmy wiedzieli jaką stronę ci wyświetlić. ciasteczka nie zawierają żadnych danych osobowych. © piotr hałas 2012

Words density analysis:

Numbers of all words: 614

One word
nie - 6.51% (40)
cydr - 3.26% (20)
dni - 1.63% (10)
że - 1.47% (9)
cydru - 1.14% (7)
się - 1.14% (7)
pod - 1.14% (7)
czas - 1.14% (7)
należy - 0.98% (6)
jednak - 0.98% (6)
również - 0.81% (5)
tym - 0.81% (5)
jabłek - 0.81% (5)
– - 0.81% (5)
daje - 0.81% (5)
około - 0.81% (5)
najlepiej - 0.81% (5)
następnie - 0.81% (5)
dodaje - 0.65% (4)
sok - 0.65% (4)
wina - 0.65% (4)
moszcz - 0.65% (4)
fermentacje - 0.49% (3)
dodajemy - 0.49% (3)
cukru - 0.49% (3)
strona - 0.49% (3)
drożdże - 0.49% (3)
moc - 0.49% (3)
musujący - 0.49% (3)
obu - 0.49% (3)
owoców - 0.49% (3)
butelek - 0.49% (3)
czasie - 0.49% (3)
dni. - 0.49% (3)
przepis - 0.49% (3)
domowy - 0.49% (3)
jest - 0.49% (3)
wino - 0.49% (3)
bardzo - 0.49% (3)
można - 0.49% (3)
podczas - 0.33% (2)
artykuł - 0.33% (2)
ten - 0.33% (2)
może - 0.33% (2)
disqus - 0.33% (2)
przypadku - 0.33% (2)
będzie - 0.33% (2)
0,5 - 0.33% (2)
powered - 0.33% (2)
comments - 0.33% (2)
cydrem - 0.33% (2)
przeprowadza - 0.33% (2)
przelewamy - 0.33% (2)
miód - 0.33% (2)
butelki - 0.33% (2)
dobre - 0.33% (2)
tygodnie - 0.33% (2)
stopni - 0.33% (2)
zlać - 0.33% (2)
20-24 - 0.33% (2)
przez - 0.33% (2)
winiarze.pl - 0.33% (2)
chłodne - 0.33% (2)
jego - 0.33% (2)
wiele - 0.33% (2)
istnieje - 0.33% (2)
letnie - 0.33% (2)
upalne - 0.33% (2)
dobrze - 0.33% (2)
smak - 0.33% (2)
wielkiej - 0.33% (2)
zwykłe - 0.33% (2)
szczególnie - 0.33% (2)
trunek - 0.33% (2)
opinia: - 0.33% (2)
jabłecznik - 0.33% (2)
pozostałe - 0.33% (2)
główna - 0.33% (2)
cydrów - 0.33% (2)
(otrzymujemy - 0.33% (2)
2-3 - 0.33% (2)
jabłkowego - 0.33% (2)
soku - 0.33% (2)
wtedy - 0.33% (2)
aby - 0.33% (2)
jabłka - 0.33% (2)
praktycznie - 0.33% (2)
moszczu - 0.33% (2)
wyrobu - 0.33% (2)
lekkie - 0.33% (2)
owoce - 0.33% (2)
litrów - 0.33% (2)
przebieg - 0.33% (2)
podobny - 0.33% (2)
napój - 0.33% (2)
musujące - 0.33% (2)
ciasteczka - 0.33% (2)

Two words phrases

około 2 - 0.49% (3)
po tym - 0.49% (3)
tym czasie - 0.49% (3)
przepis na - 0.49% (3)
strona główna - 0.33% (2)
na domowy - 0.33% (2)
cydr - - 0.33% (2)
upalne letnie - 0.33% (2)
10 litrów - 0.33% (2)
20-24 stopni - 0.33% (2)
przelewamy do - 0.33% (2)
w upalne - 0.33% (2)
letnie dni. - 0.33% (2)
z jabłek - 0.33% (2)
comments powered - 0.33% (2)
powered by - 0.33% (2)

Three words phrases

domowy cydr - - 0.33% (2)
upalne letnie dni. - 0.33% (2)

Response informations:

URL:

www.winiarze.pl/artykuly/wina/przepis-na-domowy-cydr-jablecznik

Status Code:

200

Content Type:

text/html; charset=UTF-8

Language:

en

Ranking:

0.61 score from www.winiarze.pl for:www.winiarze.pl/artykuly/wina/przepis-na-domowy-cydr-jablecznik